ما در وضعیت اقتصادی متغیری زندگی می کنیم و دامدار نمی تواند دید روشنی نسبت به آینده کاری خود داشته باشد. از طرف دیگر صنعت دامپروری با دامدارانی رو به رو است که تعداد دام های کمی پرورش می دهند و به دلایل مختلف قصد افزایش ظرفیت گله خود را نیز ندارند و یا فعلا تصمیمی برای صنعتی شدن نگرفته اند. این گروه از دامداران ترجیح می دهند با کمترین هزینه نیازهای خود را برطرف سازند و معمولا تمایلی به خرید دستگاه شیردوش گران قیمت ندارند.
با این اوصاف تولیدکنندگان به منظور بالا بردن فروش خود، ترغیب به تولید و یا واردات آن دسته از دستگاه های شیردوشی می شوند که نیاز طیف وسیعتری از خریداران را تامین نماید. به زبان دیگر تلاش می کنند با استفاده از مواد اولیه ارزان تر، دستگاهی با قیمت پایین تر نسبت به رقبا به دامدار پیشنهاد نمایند.
اکنون سوال اینجاست که
آیا استفاده از دستگاه شیردوش ارزان به نفع دامدار است یا به ضرر او؟ آیا خرید دستگاه ارزان تر به معنای هزینه کمتر است ؟
در ظاهر، همه دستگاه های شیردوشی همانند یکدیگر عمل می کنند. اما همانطور که در مقاله
چه دستگاه شیردوشی مناسب دامداری شماست؟ اشاره شده است، پستان دام شیرده، منبع درآمد دامدار است و هر گونه آسیب به آن، منجر به کاهش سود و گاه حذف دام (بالاترین ضرر مالی به دامدار) می شود.
حال بررسی میکنیم چگونه یک تولیدکننده می تواند دستگاه ارزانی تولید کند و در ادامه بررسی می شود این کاهش قیمت دستگاه چه خطراتی را متوجه دامدار می نماید.
دستگاه
شیردوش سیار از قطعات کمی تشکیل شده است که در زیر به صورت کلی به آن ها اشاره شده است.
1- شاسی دستگاه : شاسی دو وظیفه به عهده دارد: 1) نصب قطعات شیردوش بر روی آن و 2) ایجاد منبع و فضایی برای ذخیره خلا . در صورت استفاده از لوله یا قوطی های سبک، این منبع پس از مدت کوتاهی سوراخ می شود و دستگاه شیردوش بدون استفاده می گردد. با استفاده از لوله ها و ورق های سبک و بی کیفیت میتوان قیمت دستگاه را کاهش داد. کوره ای و یا اسپری بودن رنگ شاسی نیز در طول عمر دستگاه و قیمت آن تاثیرگذار است. شاسی های با رنگ کوره ای گرانتر و با دوام ترند.
2- پولساتور : پولساتور قلب دستگاه شیردوش و یکی از مهمترین قطعات یک واحد شیردوشی است. دو نوع پولساتور بر روی دستگاه شیردوش سیار نصب می شود:
تنها استفاده از پولساتور برقی به جای پولساتور بادی، قیمت دستگاه شیردوش را 700 هزار تومان افزایش می دهد. پولساتورهای برقی با دوام هستند و دقت بالایی دارند.
3- پمپ خلا و الکتروموتور (یونیت خلا) : پمپ خلا قسمتی از دستگاه شیردوش است که بدون آن شیردوشی معنایی ندارد. چند مورد بر قیمت
یونیت خلا تاثیرگذارند:
- کیفیت الکتروموتور (قیمت حدود صد هزار تومان ارزانتر یونیت با الکتروموتور یک برند در مقایسه با الکتروموتور برند دیگر)
- کیفیت و آلیاژ استفاده شده در تولید پمپ وکیوم
- طراحی حجم و ظرفیت پمپ ( توان واقعی پمپ در تولید خلا)
به صورت خلاصه تفاوت قیمت یک یونیت کم کیفیت با یک یونیت خلا با کیفیت بالا، بیش از یک میلیون تومان می باشد (البته نرخ ارز نیز در این تفاوت قیمت بسیار تاثیرگذار است). نوسان خلا در زمان دوشش آسیب زیادی به پستان دام وارد میکند. استفاده از پمپ خلا ضعیف و هزینه درمان ورم پستان ناشی از نوسان خلا به زودی تفاوت قیمت دستگاه ارزان با دستگاه استاندارد را جبران میکند. همچنین مصرف برق بالا نیز از دیگر معایب یونیت های غیر استاندارد می باشد.
4- لوازم مصرفی: