جدای از موارد استثناء مثل سل و لپتوسپیروز، بقیه عوامل ایجاد کننده
ورم پستان از طریق کانال سرپستانک وارد پستان می شوند. گاوها دارای چندین اهرم بسیار موثر برای کاهش ریسک ورود عفونت از طریق سرپستانک می باشند. حتی عفونت هایی که با وجود فاکتورهای دفاعی کانال سرپستانک وارد پستان می شوند، معمولا بوسیله سیستم های دفاعی داخل پستان مغلوب می گردند.
مکانیسم های دفاعی در برابر عوامل ایجاد کننده ورم پستان، شامل عوامل دفاعی سرپستانک و عوامل دفاعی خود پستان است.
پوست سالم و طبیعی سرپستانک ممکن است دچار بریدگی، ترک، برش، کوفتگی، زگیل، ضایعات آبله و سایر مشکلات شود. بنابراین باکتری ها می توانند بر روی سطح پوست سرپستانک تکثیر شوند و به صورت یک مخزن برای عفونت های ورم پستان درآیند. بررسی ها نشان داده است که
سرعت شیردوشی از سرپستانکهایی که دچار خشگ شدگی و ترک خوردگی شدید هستند خیلی کمتر است و ممکن است
دو برابر دوشیدن عادی زمان نیاز باشد تا همان میزان شیر دوشیده شود. البته این افزایش زمان اتصال دستگاه شیردوش میتواند منجر به صدمه زدن به نوک سرپستانک گردد. حفظ پوست سرپستانک در حالت سالم و طبیعی از کارهای مهم مواد نرم کننده موجود در مواد ضدعفونی بعد از دوشش است.
کانال سرپستانک
متوسط طول کانال سرپستانک 9 میلی متر (بین 5 تا 13 میلی متر) است که با اپیدرم پوست کراتینه شده و چین های زیاد پوشیده شده است. این اپیدرم با یک لایه نازک چربی نیز مفروش شده است. این پوشش دارای همان خواص ضد باکتریایی پوست سرپستانک می باشد. در زمان بسته شدن سر پستانک، عضلات اسفنکتر منقبض می شوند و چین های سطح پوششی در هم فرو می روند و یک حالت پلمپ محکمی را ایجاد می نمایند. لایه چربی آب گریز پوشاننده داخل کانال سرپستانک باعث می شود که شیری در کانال باقی نماند.
حداقل 20 تا 30 دقیقه طول می کشد که نوک سر پستانک کاملا بسته شود. بنابراین اغلب توصیه می شود که اجازه داده نشود دام تا 30 دقیقه بعد از شیردوشی بخوابد. در این زمینه با کارشناس گله خود مشورت کنید.
حوضچه های شستشوی پا، معمولا در نزدیکی درب خروجی سالنهای شیردوش تعبیه می شود. آنها نبایستی خیلی عمیق باشند و حداکثر عمق آنها بایستی 7 سانتی متر باشد تا در حین راه رفتن گاوها، این آب بر روی سرپستانکی که هنوز باز است ریخته نشود.
شستشوی کراتین
بسیاری از باکتریهایی که در بین فواصل شیردوشی وارد سرپستانک می شوند، به وسیله لایه کراتینی و لایه پوشش چربی داخل کانال سرپستانک به دام می افتند. آنها سپس در شروع شیردوشی بعدی با اولین جریان دوشش شیر از پستان شسته می شوند و خارج می گردند. لذا به راحتی از لایه های سطحی پوشش کراتینی کانال سرپستانک حذف می شوند. به این عمل شستشوی کراتینی گفته می شود. لذا بسیار مهم است که
در زمان آماده سازی پستان برای دوشش و اتصال خرچنگی ها، شما مطمئن باشید که قبل از اتصال لاینر، جریان شیر باعث حذف این میکروب ها شده باشد و میکروبی در آنجا موجود نباشد. همچنین مکانیسم برگشتی دیگری وجود ندارد که منجر به خروج شیر و یا این میکروبها شود و اگر شیر میکروبی و یا آلوده ای در این قسمت وجود داشته باشد، می تواند با شروع شیردوشی به داخل پستان کشیده شود. بنابراین عمل پیش دوشش، می تواند به خروج این باکتریهای به دام افتاده از پستان کمک نماید.
پلمپ کراتینی
در طول دوره خشکی گاو، ترکیبی از واکس و کراتین در کانال سرپستانک تجمع می یابد و تشکیل یک پلمپ فیزیکی را می دهد. این مکانیسم بی نهایت برای پیشگیری از عفونت های جدید مهم است. بخصوص در گاوهایی که نوک سرپستانک آنها باز است و قاعدتا سریع دوش هستند.
ارتباط ورم پستان و آسیبهای نوک سرپستانک