در این مطلب به بررسی اهمیت تشخیص به موقع بیماری ورم پستان به کمک سنجش مقدار شیر تولیدی دام توسط سامانه هوشمند اندازه گیری تولید شیر (میلکمتر) سروین فارم می پردازیم. سنجش روزانه شیر دوشیده شده از هر دام (رکوردگیری روزانه) از اهمیت بسیاری برخوردار است.
از داده های رکوردگیری روزانه، جهت بهبود مدیرت گله به صورت های مختلفی استفاده می شود:
- تشخیص زود هنگام بیماری دام
- بررسی تاثیر جیره بر تولید هر گروه (بهاربند)
- مشاهده تاثیر تجهیزات بر آسایش دام مانند سیستم تهویه و یا نور سالن
- بررسی تاثیر سازه بر آسایش دام مانند وضعیت فری استال و یا میزان آخور
- آگاهی از کیفیت کار کارشناس گله
- شناسایی خطای احتمالی در دستگاه مانند شیردوش و فیدر میکسر
- بهبود اصلاح نژاد و تصمیم گیری آسانتر برای انتخاب اسپرم
- حذف اختیاری و با دقت بالا
طبق مطالعات انجام شده و با مراجعه به تجربه های خودتان، به خوبی می دانید که بیماری های دام قبل از آنکه به صورت بالینی قابل مشاهده شود، در ابتدا سبب کاهش تولید شیر دام (بسته به شدت بیماری) خواهد شد. در این مطلب قصد داریم اهمیت استفاده از سامانه هوشمند اندازه گیری تولید شیر سروین فارم را از منظر اقتصادی در یک دامداری بررسی کنیم.
از آنجاییکه این نوشتار یک مقاله تجاری نیست، هزینه های ریالی و توجیه اقتصادی استفاده از این تجهیزات بیان نشده است. شما می توانید جهت آگاهی از روش محاسبه با تلفن های ذکر شده در زیر تماس بگیرید و اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
در ادامه برخی هزینه های وارد شده در اثر ابتلای دام به ورم پستان مانند هزینه درمان و هزینه حذف را مورد بررسی قرار می دهیم. هزینه هایی که در صورت استفاده از داده های رکوردگیری می توانید آن ها را پیش بینی کنید و هر چه سریعتر نسبت به پیشگیری و یا کاهش آن اقدام نمایید.
هزینه حذف دام
در ابتدا با توجه به هزینه سنگین حذف اجباری دام در اثر بروز بیماری، به بررسی ضررهای اقتصادی آن می پردازیم:
با حذف دام شیرده، اولین درامدی که دامدار از آن محروم خواهد ماند عبارت است از مقدار شیری که دام در ادامه دوره شیردهی 305 روزه خود می بایست تولید می کرده اما به علت حذف شدن، نکرده است. هزینه بعدی مقدار پولی است که دامدار می توانست با فروش یک راس تلیسه یا گوساله ماده به دست آورد اما اینک مجبور است جهت حفظ جمعیت گله و میزان تولید شیر، به اجبار جایگزین گاو از دست رفته نماید.
برای محاسبه میزان هزینه مستقیم ناشی از حذف یک دام ناشی از عدم استفاده از میلکمتر دیجیتال سروین و شناسایی دیر هنگام بیماری، محاسبات زیر را انجام دهید :
تعداد روزهای باقی مانده تا پایان شیردهی ضربدر قیمت شیر
+
قیمت تلیسه جایگزین + هزینه دارو، دامپزشکی و کارگری برای تعداد روزهای درمان دام
-
بهای فروش دام حذف شده
= پولی که از جیب شما خارج شده است.
با محاسبه فوق متوجه خواهید شد که زیان از دست دادن یک دام شیرده، بسیار بیشتر از محاسبات معمول است. به خصوص که ارزش ژن حذف شده و هزینه کارگری و مدیریتی به هم ریختن سیکل عادی امورات در دامداری به علت بروز بیماری، به آسانی قابل محاسبه نیست.
هزینه حذف دام آبستن
در نمونه دیگر، اگر دام حذف شده در اثر ابتلا به بیماری (مثلا ورم پستان) در بیمارستان تحت درمان بوده و آبستن نیز باشد، باید علاوه بر هزینه درمان و مراقبت از دام آبستن، قیمت گوساله به دنیا نیامده و تلف شده را نیز محاسبه نمود.
بررسی اقتصادی
با توجه به تحقیقات انجام شده در خصوص مزایای اندازه گیری روزانه شیر تولیدی هر دام و تاثیر آن بر تشخیص زود هنگام بیماری ورم پستان و کاهش حذف اجباری، به بررسی بیماری ورم پستان و مزیت استفاده از سامانه هوشمند اندازه گیری تولید شیر سروین فارم در یک دامداری می پردازیم.
سالانه به واسطه تصمیمات مدیریتی (حذف اختیاری) و یا به دلایل اجباری، تعدادی از دام ها از گله حذف می شوند. علت اختیاری حذف دام ها معمولا ناشی از تولید پایین تر از میانگین و یا مشکلات حرکتی و تولیدمثلی است. با این حال معمولا ترافیک حذف دام ها در گله ها به صورتی است که عمده و یا در واقع همه دام ها به روش اجباری حذف می شوند. هر چه عدد حذف اختیاری نسبت به حذف کل کمتر باشد، نشانه وجود مشکلات غیر قابل حل در گله و بالا بودن نرخ حذف اجباری است. به این معنی که در اغلب اوقات دام های معمولا پرتولید و برتر گله به دلیل درگیری با نوعی از بیماری حذف می گردند.
اکنون سوال اینجاست که یک میلکمتر دیجیتال و یا سامانه هوشمند اندازه گیری سروین فارم چگونه به دامدار کمک میکند تا نرخ حذف اجباری را در گله خود کاهش دهد و دام های با ژنتیک بالا و گران قیمت را حفظ نماید؟
در ادامه به این نقش تنها در برابر شناسایی زودتر از هنگام بیماری ورم پستان اشاره می شود.
کاهش نرخ حذف
معمولا نرخ حذف در یک گله گاو شیری، سالانه برابر با 25 درصد می باشد. سهم ورم پستان از این مقدار حذف برابر با 15 درصد است. به این معنی که 15 درصد از کل حذف ها به نوعی با ورم پستان ارتباط دارند. بدون شک یکی از اولین علایم بروز ورم پستان تحت بالینی -قبل از قابل مشاهده شدن علایم بیماری- کاهش تولید شیر است.
در یک گله معمولی و بدون تجهیزات رکوردگیری روزانه، این کاهش رکورد در عمل قابل اندازه گیری نیست. بنابراین دامدار زمانی متوجه بروز بیماری می شود که گاو به درجاتی از ورم پستان و گاه آب زرد مبتلا می شود و نیاز به درمان و یا حذف دارد. اما در گله ای که به صورت لحظه ای رکورد تولید را ثبت میکند هر گونه تغییر در این تولید روزانه به راحتی قابل شناسایی است و دام به سرعت درمان می شود.
حال اگر صرفا با تشخیص زودتر بیماری، بتوانیم نرخ حذف ورم پستان را از 15 درصد به 10 درصد کاهش دهیم در یک گله 1000 راس دوشا برابر با تعداد کمتر گاو حذف شده است. به علاوه تجهیزات شیردوش یک بار مصرف نیستند و این شناسایی دام بیمار بارها و بارها و در طی سالیان استفاده از انها تکرار می شود.
حال با نگاه دیگری به مزیت استفاده از میلکمتر سروین فارم می پردازیم.
حفظ تولید شیر دام ها
ابتلای گاو به ورم پستان در بهترین حالت برابر با کاهش 8 درصدی تولید در یک دوره شیردهی است. برای مثال گاوی که انتظار 12 تن تولید شیر از او می رود، در صورت درگیری با بیماری ورم پستان، به میزان 100 کیلو کمتر شیر تولید خواهد کرد. این مقدار شیر از دست رفته را با جریمه کارخانه شیر، ریسک برگشت خوردن شیر از کارخانه جمع آوری شیر، تدوام حضور عوامل بیماری زا در گله و انتقال بیماری به دامهای سالم، به هم خوردن نظم شیردوشی و مانند آن جمع کنید.
حال اگر در یک گله، استفاده از میلکمتر سروین فارم به دلیل شناسایی سریعتر بیماری ورم پستان، سبب شود که شیر بیشتری به دست آید، می توان به خوبی به اهمیت نصب آن در دستگاه شیردوش پی برد. به بیان دیگر اگر سیستم شیردوشی شما به رکوردگیری روزانه مجهز نباشد، شما در طول سال شیر از دست رفته زیادی خواهید داشت که حتی از دست دادن آن را متوجه نخواهید شد.
کاهش روزهای بستری
یکی دیگر از مزایای استفاده از سامانه هوشمند اندازه گیری تولید شیر سروین فارم، کاهش روزهای بستری دام در بیمارستان است. بیمارستان فضایی است که ضمن ایجاد هزینه های درمان، محل بسیار مناسبی برای انتقال بیماری به سایر دام هایی است که به دلایل دیگری در آنجا بستری هستند و این امر خود می تواند باعث شیوع بیماری در گله شود.
هر وسیله ای که سبب شود نرخ ورود دام ها به بیمارستان کاهش یابد و یا به نوعی منجر به کاهش طول درمان شود به صورت غیر مستقیم باعث افزایش درامد دامدار شده است.
تجهیزات رکوردگیری دقیق، با تشخیص سریع تر بیماری به راحتی و با کمترین سرمایه گذاری از هزینه های این چنینی که از چشم دامدار دور مانده است جلوگیری به عمل می آورد.
جمع بندی
با مقایسه سرمایه گذاری لازم برای نصب سامانه های هوشمند اندازه گیری تولید شیر مانند میلکمتر دیجیتال سروین فارم و کاهش هزینه های ناشی از استفاده از این سیستم ها معمولا زمان بازگشت سرمایه گذاری جهت خرید این سامانه ها حدود یک سال خواهد بود. هر چند که این محاسبه نیاز به آگاهی از تعداد دام مولد، سایز دستگاه شیردوش و آیتم های دیگری مانند میانگین تولید شیر در یک گله دارد.
بدیهی است بعد از این بازه زمانی، سرمایه گذاری انجام شده منتج به سود مشخص و خالص برای دامدار خواهد شد.