هنگامی که عبارت "روش مناسب شیردوشی" را می شنویم ، این جمله دقیقا بیانگر چه فرایندی است؟ این روش های مناسب از چه زمانی شروع می شوند؟ و چه موقع پایان می یابند؟
اگر تعداد کمی دام را در یک طویله می دوشید و یا اگر در حال مدیریت شیردوشی یک سالن 90 واحدی وستفالیا هستید، روش اصولی دوشیدن دام ها همواره یکسان است و برای همه دام های شیرده بسته به خلق و خو و رفتار آنها می بایست به طور دقیق رعایت شود.
فرآیند مناسب شیردوشی از هنگامی که دام برای شیردوشی آورده می شود آغاز می شود. خواه این دوشش با دستگاه شیردوش سیار و یا حتی با دست باشد و خواه یک سالن شیردوشی مدرن.
مطمین شوید که همه دام ها به آرامی و بدون استرس در مسیرها و راهروها منتقل می شوند. برای به حرکت واداشتن حیوان، او را نترسانید و به زور متوسل نشوید . کوچکترین ترسی در طی این جابجایی، تأثیر منفی بر شیردهی دام می گذارد. عصبی شدن یا وحشت زده شدن دام، 30 دقیقه قبل از شیر دهی، منجر به باقی ماندن هورمون های استرس در خون دام و کاهش سرعت خروج شیر از پستان ها می شود. مهم است تمام حیوانات شیرده تا حد ممکن قبل از شیر دهی در آرامش بمانند. دام شیرده به سمت سالن شیردوشی حرکت میکند تا برای شما درآمد ایجاد کند. مانند یک مشتری و با احترام با او برخورد کنید. بدون او شما درآمدی نخواهید داشت!
به محض اینکه اولین تماس با پوست سرپستان انجام شود، از نظر بدنِ دام، فرایند دوشش آغاز شده است. این اولین تماس با سرپستان می تواند به شکل های مختلفی مانند قراردادن سرپستان در ظرف دیپ کاپ، خشک کردن یا پاک کردن پستان بروز کند. (گرچه همه دامداران به تجربه می دانند که تحریک دام به شیر دادن پیش از ورود به سالن شیردوش و با رسیدن زمان معین و شنیدن صداهای مربوط به عملیات شیردوشی ایجاد می شود. با این حال برای در نظر گرفتن یک نقطه شروع، تماس با سرپستان را پیشنهاد می کنیم.)
صرف نظر از تحریک ابتدایی پستان، یکی از مهم ترین مراحل شیردوشی، رگ زنی یا پیش دوشی دام است. این شیر حاوی سلول های بدنی یا سوماتیکی بالایی است و می بایست قبل از اتصال واحد شیردوشی دور ریخته شود. این شیر را می بایست دوشید و دور ریخت. در صورتیکه در محل خوابیدن دام، او را می دوشید ، این شیر را بر روی زمین ندوشید زیرا سرشار از باکتری های مسری است و به سادگی می تواند دام های مجاور را آلوده نماید.
دوشیدن شیر ابتدایی در ظرفی جداگانه، ضمن جلوگیری از آلوده شدن زمین و محیط اطراف، سبب می شود فرد دوشنده، دید مناسبی نسبت به سلامت شیر و یا وجود علایم ورم پستان داشته باشد. اکنون فرد می تواند تصمیم آگاهانه ای بگیرد که آیا مابقی شیر را در مخزن بدوشد و یا دور بریزد.
قبل از اتصال خرچنگی شیردوشی ، خشک کردن سرپستان ها اقدام بسیار مهمی در این فرآیند است. مطمئن شوید تمام قسمت سرپستان که وارد لاینر می شود و به خصوص انتهای سرپستان تمیز است. برای تعیین پاکیزگی انتهای سرپستان، به صورت تصادفی از یک پد الکلی استفاده کنید. به این صورت که گاهی بعد از اینکه فرآیند آماده سازی پستان به طور کامل انجام شد، پد را در طول انتهای سرپستان بکشید. این یک آزمایش آسان برای تعیین میزان تمیزی انتهای سرپستان است. از طرف دیگر به شما دید خواهد داد که آیا عملیات آماده سازی را به درستی انجام می دهید یا خیر.
بعد از خشک کردن سرپستان، بلافاصله لاینرها را متصل کنید.
یکی از مهمترین مؤلفه ها در شیردوشی ، زمان است:
- زمان ضدعفونی سرپستان پیش از دوشش
- زمان تحریک ابتدایی تا اتصال واحد دوشنده
- زمان شیردهی هر دام
- کل زمان شیردوشی
توجه به این زمان ها ضروری است و می بایست اندازه گیری شود. برای مثال در گاو، از تحریک اولیه تا اتصال لاینرها حداکثر 60-90 ثانیه زمان می بایست سپری شود. در این حالت به طور میانگین 4.5 تا 5 دقیقه بعد از اتصال خرچنگی، تخلیه کامل شیر زمان خواهد برد. دامدار می بایست به صورت روتین و با استفاده از زمان سنج در هنگام شیردوشی، این زمان را بررسی نماید. اگر زمان دوشش بیش از حد طولانی باشد می تواند مشکلات دیگری ایجاد کند که طول عمر دام های شیرده را کم می کند.
پایان یافتن زودهنگام شیردوشی نیز بیانگر وجود مشکلاتی در داخل سالن شیردوشی است و احتمالا به معنی پاکدوش نشدن دام ها!
یک روش بسیار آسان برای بررسی دقت در دوشش و کامل کردن شیردوشی، اندازه گیری شیر باقی مانده در پستان پس از جدا کردن خرچنگی هاست.
برای مثال در گاو و در پایان شیردوشی، میزان شیر باقی مانده در هر کارتیه نمی بایست بیشتر از 50 تا 60 سی سی باشد. به این معنی که در دوشش تست، نمی بایست بیش از 200 تا 250 سی سی شیر باقی مانده باشد. اگر میزان بیش از این عدد است آن را به عنوان یک هشدار -
شیردوشی ناقص - در نظر بگیرید.
یادآور می شود که مشاهدات همیشگی نشان می دهند که بسیاری از دامداران اجازه نمی دهند که ضدعفونی اولیه سرپستان ها به صورت صحیح انجام شود و کارگر تماس کافی محلول ضدعفونی با سرپستان را ایجاد نمی نماید. بیشتر مواد ضدعفونی برای اثر بخشی نیاز به زمان تماس 15 تا 30 ثانیه با پوست دارند تا عوامل بیماری زا را از بین ببرند. بنابراین اجازه بدهید این بازه زمانی رعایت شود. از طرف دیگر مطمئن شوید که سه چهارم سرپستان با محول ضدعفونی پوشیده شده باشد.
ضد عفونی پس از دوشش نیز بخش مهمی از فرآیند شیردوشی است. اطمینان حاصل کنید که بلافاصله پس از برداشت لاینر ضدعفونی صورت می پذیرد. ضدعفونی پس از دوشش بسیار مهم است زیرا از شیوع ارگانیسم های مضر به سرعت ممانعت می کند. ضدعفونی پس از دوشش بدون توجه به امکانات یا شرایط آب و هوایی مهم است و به هر طریقی آن را انجام دهید. اگر دمای هوا بیرون شیردوشی زیر صفر و به حالت انجماد است، به پستان دام فرصت دهید پیش از خارج شدن از سالن شیردوشی، خشک شود.