مورد علاقه ها 0

اهمیت فیلتر شیردوشی

با وجود روش های مکانیکی و الکترونیکی در فیلتر کردن شیر تولیدی، فیلتراسیونی که در دامداری ها صورت می پذیرد روشی مکانیکی است که توسط فیلتر پارچه ای و فیلتر کاغذی انجام می گیرد و هدف از آن جلوگیری از ورود مواد آلاینده مانند کود، کاه، مو، دلمه و حشرات به داخل مخزن جمع آوری شیر است که می توانند مشکلاتی را برای تجهیزات شیردوشی به خصوص تجهیزات خنک کننده مانند پلیت کولر بوجود آورند و نیز باعث آلودگی مخزن شیر و شیر جمع آوری شده گردند.

چرا از فیلتر شیردوشی استفاده می شود؟
فیلتر شیر، با ایجاد مانع فیزیکی متخلخل، جداسازی ترکیبات جامد از شیر خام را امکان پذیر می سازد. به این صورت که فشار وارده توسط پمپ شیر، سبب خروج شیر از بافت متخلخل فیلتر، باقی ماندن، چسبیدن ضایعات و جامدات به فیلتر و عدم عبور آنها می گردد. با این حال، جنس این فیلترها به گونه ای است که ضمن پاکسازی شیر، هیچ گونه مواد اضافی و آلاینده دیگری به شیر اضافه نمی کنند.

بسیاری از پارچه های موجود در بازار که به عنوان فیلتر شیر مصرف می گردد، فیلتر مخصوص مایعات نیست و در واقع برای فیلتراسیون هوا (مانند کابین هوای خودرو، هود، کولر گازی) تولید می شوند. استفاده از این نوع فیلترها به عنوان فیلتر شیر ضعیف، منجر به پاره گی آن در طول دوشش و ورود آلودگی به شیر و تجهیزات خنک کننده می گردد.
از طرف دیگر، استفاده از فیلتر با پارچه ضخیم و بالا بودن مقاومت فیلتر در برابر جریان شیر دوشیده شده نیز باعث آسیب به پمپ شیر (مکانیکال) می گردد. فیلتر نامناسب با ایجاد اختلال در جریان عبور شیر خارج شده از رسیور، منجر به افزایش زمان دوشش می شود؛ به گونه ای که گاه پرسنل شیردوشی مجبور به تعویض زودهنگام فیلتر در حین دوشش می شوند که منجر به توقف شیردوشی و هدر رفتن مقداری شیر می گردد.



آیا فیلتر شیر تاثیری بر کیفیت شیر دوشیده شده دارد؟

شیر حاوی مولوکول های چربی و پروتیین است. بنابراین تمام قطعاتی که در مسیر عبور شیر قرار دارند می توانند به نوعی با تخریب بافت پروتیین یا چربی به شیر آسیب بزنند و باعث افزایش سرعت فساد آن شوند.

فیلتر شیر نیز از این قاعده مستثنی نیست. وجود خلل و فرج در بافت فیلتر و فشار ناشی از پمپ شیر می تواند به راحتی باعث از بین رفتن بافت طبیعی و استاندارد شیر شود. بنابراین ضروری است که در زمان تولید پارچه فیلتر، به این موضوع نیز دقت شود و تولیدکننده از دانش بالایی در انتخاب مواد اولیه برخوردار باشد تا به شیر آسیب فیزیکی وارد نشود.


نصب فیلتر مناسب ضمن افزایش کیفیت و بهای شیر خریداری شده توسط کارخانه های جمع آوری شیر، منجر به حفاظت از تجهیزات شیردوشی و سیستم های خنک کننده در برابر اجسام خارجی نیز می شود. به این معنی که استفاده از فیلتر به دو طریق به دامدار سود رسانی میکند:
  • سودآوری با افزایش ماندگاری تجهیزات شیردوشی و کاهش هزینه نگهداری آنها
  • تولید شیر با کیفیت تر و استفاده از جوایز کارخانه های جمع آوری شیر

مزیت استفاده از فیلتر شیردوشی:
  • تولید شیرخام با بالاترین کیفیت جهت کارخانه های جمع آوری شیر
  • تشخیص میزان موثر بودن شستشوی سرپستان قبل از دوشش
  • مشخص کردن مشکلات پستانی مانند ورم پستان
  • مشخص کردن مشکلات محیط نگهداری دام
  • تضمین حداکثر بازدهی سیستم های خنک کننده و پاک کننده

عملکرد فیلتر در طول زمان شیردوشی یکسان است با این وجود بیشترین بازدهی فیلتر زمانی است که جریان شیر کم اما فشار پمپ یکنواخت باشد.

بسیار مهم است که شیر قبل از سیستم خنک کننده، تصفیه شود. زیرا چربی شیر زمانی که شیر در دمای بین 36 تا 38 درجه سانتیگراد است آسان تر از بافت فیلتر عبور می کند. سرد بودن شیر سبب چسبیدن ذرات چربی به بافت فیلتر و مسدود کردن منافذ و اختلال در امر فیلتراسیون می شود. همچنین فیلتر شدن شیر قبل از سیستم خنک کننده، مانع از ورود اجسام جامد به داخل صفحات خنک کننده (پلیت کولر)، تشکیل رسوب و کنترل بار میکروبی شیر میگردد.


ویژگیهای یک فیلتر مناسب:

فیلتر می بایست از موادی ساخته شود که:

  • در زمان خیس بودن مقاومت خود را حفظ کند،
  • بافت متخلخل یکسان داشته باشد،
  • دوخت محکمی داشته باشد،
  • ابعاد آن در حین کار حفظ شود و
  • استاندارد غذایی داشته باشد.


علاوه بر موارد ذکر شده بالا، سایز فیلتر مورد استفاده می بایست به اندازه توصیه شده توسط سازنده دستگاه شیردوش باشد.

طول عمر فیلتر شیردوشی:

به طور کلی فیلترها یکبار مصرف می باشند و برای یک وعده دوشش طراحی شده اند و بسته به نوع دستگاه شیردوش، سایز گله و میزان تمیزی پستانها، به طور متوسط 4 ساعت عمر مفید خواهند داشت. با این حال در صورت لزوم و بالا بودن میزان آلودگی پستانها و یا وجود زیاد دلمه در شیر، می بایست فیلتر در بین وعده ها نیز تعویض گردد.
به تدریج و در حین دوشش، با بسته شدن منافذ فیلتر توسط اجسام خارجی، عملکرد فیلتر کاهش می یابد. گرچه برخی به اشتباه و با تصور صرفه جویی در هزینه ها، با شستشوی فیلتر بعد از هر وعده شیردوشی آنرا چندین بار مورد استفاده قرار می دهند، ولی کاهش جریان شیر در وعده های بعدی، به علت بسته بودن منافذ بافت فیلتر، منجر به آسیب به دستگاه شیردوشی و کاهش کیفیت شیر خروجی می شود.

توجه:
مشاهده فیلتر بعد از دوشش، راهنمای بسیار خوبی جهت بررسی سلامت پستان دامها و اینکه آیا آماده سازی پستان برای دوشش توسط کارگران کافی بوده است و یا خیر، می باشد. وجود دلمه روی فیلتر شیر می تواند بیانگر وجود ورم پستان بالینی در گله باشد.

1242
0
 
3
لینک کوتاه:
دیدگاه ها